Friday, October 31, 2008

BATU SEREMBAN & kampung halaman...

(Gambar:Surau Haji Mat di kampung halaman)

Hampir setiap hari soalan yang sama bertalu-talu dan berlegar-legar di kepala saya dan disekitar Anjung Wahdah. Memang musimnya...musim cari kerja. Jawapan biasa:"....belum keje tetap lagi,jadi suri rumah dulu..." Tu belum saudara-mara dan sewaktu dengannya. Dan pada masa yang sama,macam-macam tawaran dan peluang yang ada.Pening!Pening!Bukan pening nak pilih tapi pening nak menjawab. Setiap orang ada matlamat atau impian yang ingin dicapai. Saya suka tengok sahabat-sahabat yang telah stabil di peringkat awal dan dah berjaya dalam bidang-bidang yang diceburi samada suka atau tak. Tak suka? Padan ngan muka!sape suruh ambik jalan tu...(jangan marah).

Selepas menghadiri kursus kat PD (bukan Pantai Dalam), saya jadi jelas dan termotivasi apa yang saya nak dan apa yang saya ingin capai dalam hidup.Sekadar nak berkongsi dengan sahabat-sahabat, untuk perjuangan Islam, kita perlu sanggup melakukan apa sahaja. Banyak yang saya belajar melalui pengalaman yang sedikit ini. Daripada tak pernah belajar akaun, jadi boleh buat akaun.(skit-skit je la..) Tapi minat boleh dipupuk dan walau jalan yang susah kita ambik tapi kita yakin jika kita ikhlas kerana Allah dan perjuangan Islam pasti BOLEH. Dan bukan sekadar boleh tapi pasti CEMERLANG. Baru-baru ni ada sahabat nasihat kat saya supaya fokus, jangan cekup semua.Pilih dan fokus.Bila saya bagitahu apa yang saya dah pilih dan rancang,baru dia faham. Terima kasih sahabat...Tu la kadang-kadang kena kongsi juga dengan sahabat,baru tak timbul salah faham.

Ape kaitan "batu seremban"????Ops lupa plak...satu lagi pengalaman dalam mencari peluang dan mengejar impian ni. Rasa teruja dapat buat batu seremban. "Buat batu seremban? Boleh buat ke?" Memang saya tak penah buat. Tapi pernah tengok adik dan sepupu main kat rumah.Pastu tengok punyer tengok....reka-reka..pastu jadi. Tak sangka pulak boleh buat. Dan sebenarnya batu seremban ini mengingatkan saya kepada kampung halaman. Jangan marah orang Terengganu...(lebih2 lagi mak,ayah dan sahabat2 seperjuangan Kelab Fasi dan sewaktu dengannya) saya pilih nak duduk sini buat sementara. Bukan suka-suka...Tapi memang ada komitmen kat sini, buat sementara waktu ni. InsyaAllah, kalau ada rezeki pasti ku pulang jua...Terengganu tetap dihatiku..huhu =)
0 comments: